עבירות מחשב וסייבר

Sharon Nahari - Cybercrime

תחום עבירות המחשב במשפט הפלילי הישראלי קיים כבר למעלה משני עשורים. אלא שבשנים האחרונות, תחום זה צובר תאוצה משמעותית, דבר אשר בא לידי ביטוי במספר הולך וגדל של עברייני המחשב, של עבירות המחשב לסוגיהן, הן מבחינה כמותית והן מבחינה איכותית. חרף חלוף זמן של שלושה עשורים מאז חקיקתו של חוק המחשבים במדינתנו, תוקן חוק זה פעם אחת בלבד, ויש כאלה שסוברים, כי הוא אינו מותאם דיו למצב הקיים במשפט הפלילי במדינתנו.

בכל הקשור לרשויות אכיפת החוק, ובהן יחידות החקירה המשטרתיות, כדוגמת יחידת הסייבר בלהב 433, מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, וסוכנויות ביון זרות כגון ה-FBI, חלה התקדמות משמעותית ביותר במאבק כנגד עבירות המחשב, הן מבחינת היכולת לאיתור העבריינים והן מבחינת איסוף הראיות. התפתחות זו מצדן של רשויות אכיפת החוק, מתאפיינת בהגשת כתבי אישום חמורים ובהשתת עונשי מאסר ארוכים מאחורי סורג ובריח, בניגוד למצב אשר שרר בעבר, שבו היה קושי לא מבוטל באיתור מבצעי עבירות המחשב ובהעמדתם לדין. עברייני המחשב, המכונים פצחנים, פרצנים, האקרים וקראקרים, מגיעים מכל שכבות האוכלוסייה והגילים, כשמרביתם בשנות ה-20 המוקדמות לחייהם, נעדרי עבר פלילי ומכונים לא פעם, כנורמטיביים, אשר לא פעם אינם מבינים את ההשלכות והחומרה המגולמות בעבירות שביצעו.

סוגים שונים של עבירות מחשב

אותם עבריינים מבצעים לרוב ובעיקר, שני סוגים של עבירות מחשב: עבירות שבהן המחשב הוא מושא העבירה, קרי, הקורבן, ועבירות שבהן המחשב משמש כאמצעי לביצוע עבירות אחרות. כלומר, עבירות במחשב ועבירות באמצעות מחשב. דוגמה מצוינת למקרה של ביצוע עבירות כלפי המחשב ובאמצעות המחשב בעת ובעונה אחת, הינה פרשיית LockBit, הידועה כקבוצת הכופרה המסוכנת ביותר בעולם. על-פי פרסומים בארץ ובחו"ל, קבוצת פצחנים זו אחראית לביצוען של אלפי מתקפות כופרה שבהן ננעלו והוצפנו מערכות מחשב שלמות של משרדים ממשלתיים, רשויות אכיפת חוק, תאגידים ציבוריים ופרטיים ועוד.

בתמורה לשחרור הנעילה וההצפנה ולאי פרסום החומר המוצפן במרשתת, שולמו על-ידי הקורבנות לקבוצת LockBit סך כולל של כחצי מיליארד דולר. אף בישראל ישנם קורבנות רבים למתקפות כופרה, ובהן בתי חולים וחברות ביטוח. לדוגמה, עו"ד שרון נהרי ייצג אזרח ותושב ישראל נורמטיבי ונעדר עבר פלילי לחלוטין, אשר מדינת ארה"ב ביקשה מישראל את הסגרתו אליה, זאת, לאחר שהוגש כנגד אותו אזרח, כתב אישום חמור בארה"ב, המייחס לו שותפות בקבוצת הפצחנים LockBit וביצוע עבירות מחשב רבות. כך גם משרדו של עו"ד שרון נהרי ייצג בפרשייה שבה הוגש כתב אישום כנגד סטודנט, בגין חדירה למחשבו של מרצה במוסד להשכלה גבוהה.

סוג נוסף של עבירות מחשב, הוא מתקפות סייבר אשר מבוצעות על-ידי מדינות אויב וארגוני טרור, כלפי תשתיות אזרחיות, צבאיות, אתרים ממשלתיים ועוד. דוגמה לכך מצויה בתיק תפ"ח (ב"ש) 51734-03-16 מדינת ישראל נ' מגד עוידה, שבו הנאשם פיתח תוכנות עבור ארגון הטרור הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני. תוכנה אחת אפשרה לארגון הטרור להציג על מחשביו תשדורת מתוך מצלמות כבישים של משטרת ישראל, ובכך לדעת מיקום פגיעה מדויק של ירי רקטות שבוצע על ידו, ומיקום מדויק של כוחות ביטחון ישראליים. תוכנה נוספת אפשרה לארגון הטרור לחדור לתשדורת של מזל"ט צהלי, ולהציג על מחשבי ארגון הטרור את המידע המודיעיני שהמזל"ט אסף, מידע על פעילי טרור שפעלו בתחום ירי ואחסון טילים בעזה.

כך גם ישנם עברייני מחשבים אשר מבצעים את העבירות רק למען הריגוש וההישג, כדוגמת תיק ע"פ (ת"א) 71227/01 מדינת ישראל – פרקליטות מחוז מרכז נ' אהוד בן צבי טננבאום, שבו המשיב ביצע עבירות כלפי המחשב, שבהן הוא היה הקורבן, בכך שבין היתר פרץ למחשבי סוכנות החלל נאס"א, משרד ההגנה וחיל האוויר האמריקאי. דוגמה נוספת הינה ב-ע"פ 9197/18 פלוני נ' מדינת ישראל, שבו המערער נהג באלפי הזדמנויות להתקשר ולפנות בכתב לגורמים שונים ברחבי העולם, ובהם: חברות תעופה, שדות תעופה, בתי ספר, קניונים, תחנות משטרה, בתי חולים, שגרירות ישראל בארה"ב ועוד, ולאיים עליהם כי מעשי טרור ורצח עתידים להתבצע במקום הומה אדם. זאת, עשה המערער במטרה לגרום לבהלה בציבור, להזנקת כוחות הצלה וחירום, ולפינוי בהול של אנשים מן המקומות שציין איומיו.

מכאן או מכאן, הרי שעבירות המחשב נתפסות כעבירות חמורות, הן מפאת הקלות הרבה שבביצוען, והן מפאת היקף הנזקים שהן גורמות, בד בבד עם קושי מסוים בגילוין. משרדו של עורך דין שרון נהרי מתמחה בייצוג ומתן ייעוץ משפטי לחשודים ונאשמים בעבירות מחשב ואינטרנט, וניהל תיקים רבים בתחום ייחודי זה. כאשר מעוניינים בייצוג המקצועי והאמין בתחום העדין הזה יש לפנות למומחים. משרד עורכי הדין שלנו ישמח לייצג אתכם נאמנה.

צפו: עו״ד שרון נהרי מסביר על פשיעת מחשב וסייבר

תפריט נגישות