באתר nrg פורסמה לאחרונה כתבה המתארת מעצר של 12 חשודים בעבירות מין באינטרנט נגד קטינים. על פי החשד, החשודים ניהלו התכתבויות עם מספר 'קטינים' ובהן תכנים מיניים, באמצעות רשתות חברתיות. מדובר למעשה בפעילות משטרתית שבה יצרו החוקרים דמויות פיקטיביות של קטינים ברשתות החברתיות בכינויים שונים. במהלך הפעילות, יצרו קשר עם ה'קטינות' למעלה מ-30 חשודים שביצעו עבירות מין באינטרנט בדרגות שונות, גם כאשר התוודעו לגילן לכאורה של ה'קטינות' – 11 או 12.
בשיחות המדוברות, נשלחו על ידי החשודים קישורים לתוכן מיני וכמו כן נשלחו תמונות עירום של עצמם. החשודים אף הפעילו מצלמה וביצעו מולה מעשים מגונים, תוך שהם מנחים את ה'קטינות' שמן העבר השני איך לבצע פעולות מיניות בעצמן.
מספר חשודים אף ביקשו לשוחח עם ה'קטינות' בטלפון או באמצעות תוכנות אינטרנט ובשיחות אלה התחזתה אחת השוטרות לקטינה. בשיחות הטלפון, הוצעה על ידי החשודים הדרכה מינית שכללה בין היתר הסברים על אקטים מיניים. חשוד אחד אף הציע ל'קטינה' סכום כסף נכבד בתמורה לקיום יחסי מין עמו. חשוד אחר הציע לקיים עמה יחסי מין במלון דרכים.
לאחר שגובשה תשתית ראייתית כנגד 12 חשודים ואלו אותרו וזוהו מבחינה טכנולוגית, הם נעצרו והועברו לחקירה בחשדות שונים: ניסיון אינוס, ניסיון למעשה מגונה בקטין, ניסיון להטרדה מינית של קטין מתחת לגיל 15 ועוד.
תפקידו של עורך דין פלילי בתיקים מסוג זה
לכאורה, נראה שלמשטרה ראיות טובות בתיק כנגד החשודים, ולכן נשאלת השאלה כיצד עורך דין פלילי יכול לסייע לחשודים. בכל מקרה, תמיד רצוי להיעזר בשירותיו של סנגור פלילי מומלץ, כבר בשלב החקירה. החשוד צריך לדעת מהן זכויותיו וכי יש לו זכות להיוועץ בעו"ד, זכות שתיקה ובעיקר לא חלה עליו חובה 'להשלים' את הראיות עבור המשטרה ולהפליל את עצמו.
עו"ד פלילי יבחן את חומר הראיות כשיגובש כתב אישום או בשלב השימוע הפלילי, טרם הגשת האישום, יבחן מה חוזקו וכיצד נערכו פעולות המשטרה. בשלבים אלו יכול עורך הדין לסייע רבות לחשוד או לנאשם, הן בהקטנת האישום או אף בדרכים אחרות. אחת הנקודות החשובות היא כי ישנו רצון להעמיד חשודים לדין בניסיון לאינוס. על פניו, נראה שיש קושי משפטי להעמיד לדין בגין עבירה זו עבור מעשים שנעשו באמצעות האינטרנט או הטלפון. בשל המטרייה המשפטית המסובכת, יש נחיצות בהתערבות מקצועית של עורך דין פלילי.
בחקירות מסוג זה, מוגשים בדרך כלל כתבי אישום. טרם הגשתם, ייתכן שיעלה הצורך בעריכת שימוע פלילי, על פי חומרת העבירה. בעיקרון, המעשים המתוארים מספקים בסיס להגשת אישום פלילי בעבירות מעשים מגונים ועבירות מין נוספות. המדובר בעבירות חמורות שעונשן עלול להגיע עד למספר שנות מאסר. באשר לעבירות המעשים המגונים, אלה אינן מצריכות מגע פיזי בין מבצע העבירה לקורבן ויכולות להתבצע אף ללא מגע מעצם המעשה או באם גרם המבצע לקורבן לעשות בעצמו מעשים מיניים. חומרת העבירה גדלה כאשר מדובר בקורבן קטין מתחת לגיל ההסכמה. כמו כן, חומרת האישומים גדלה ככל שמדובר בריבוי מעשים.
האם המשטרה פעלה בדרך אתית?
בבואנו לנתח מקרה זה, עולה השאלה אם חקירת המשטרה, באופן שבו היא בוצעה, נעשתה בדרך אתית. אם כן, חקירת המשטרה היא אתית, אבל הבעיה העולה של 'סוכנים סמויים' המתחזים ברשת לקטינים על מנת לתפוס עברייני מין, היא בעיה הרובצת לפתחו של השימוש ב'סוכן סמוי' ונקראת 'סוכן מדיח'. בדרך כלל, כאשר סוכן סמוי פונה לאדם שאין לגביו חשד קודם לביצוע עבירות מסוימות וגורם לו באמצעות שידול סמוי לבצע עבירה, יהיה זה שידול פסול על ידי הסוכן.
במצב הדברים כפי שמובא בכתבה, לא ידוע אם הסוכנים הסמויים פנו למי אשר נגדו כבר חשד לקיומן של שיחות מיניות עם קטינים וכיצד התבצעו השיחות מצידו של הסוכן, לא ידוע אם הוא העלה תכנים מיניים קודם לכן, כיצד השתלשלו השיחות לפן המיני וכו'. את כל אלו יבחן עורך דין פלילי על מנת לבדוק את כשרות המעשים על ידי המשטרה, וכי לא היה שימוש פסול בסוכנים.